mag-photo.com.pl

kreacja hobbystyczna i biznesowa

"Zdjęcie to wyrażanie wrażeń. Jeżeli piękno nie będzie istnieć w nas samych, to jak w ogóle będziemy mogli je zauważyć?" Ernst Haas

"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić , aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin

"Myśl o zdjęciu zawsze przed jego zrobieniem i po. Nigdy w trakcie. Sekretem jest czas. Nie musisz działać szybko. Fotografowany model musi zapomnieć o tobie, a gdy już to się stanie, musisz działać bardzo szybko." Henri Cartier-Bresson

Jakie typy młynków do kawy mogą spowodować, że napój będzie gorzki?

Posted on 08/10/2019 10:54am

Każdy koneser kawy wie, że jedynie dopiero co palona oraz przed chwilą mielona kawa może smakować tak, jak powinna. A walory te odróżniają ją wyraźnie od tej, jaką można kupić w jakimkolwiek markecie.


Dlatego też tego typu osoba ma w swojej kuchni m.in. profesjonalny ekspres do kawy.


Poza tym konieczny jest też właściwy młynek do kawy Wyłącznie taki komplet zagwarantuje pełną zapachu radość z picia tego naparu. Tutaj jednak można dobierać spośród wielu ich typów. Istnieją więc młynki ręczne i automatyczne, żarnowe i udarowe. Istnieją również ekspresy kolbowe, jakie mają zamontowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem kawy. Tego typu wbudowane młynki, podobnie jak odmiany osobne, mogłyby być udarowe albo żarnowe. Taki natomiast mógłby być ceRAMiczny lub metalowy. Przed kupieniem mechanicznego ekspresu do kawy prawidłowo jest zwrócić uwagę na to, który typ młynka jest tam zamontowany. Mniej kosztowne wersje będą miały młynek udarowy, natomiast droższe o około 200-300 złotych - żarnowy.




biuro
Author: Maurizio Pesce
Source: http://www.flickr.com


Młynki udarowe funkcjonują podobnie jak młynki standardowe. Posiadają one 2 obrotowe nożyki, jakie mielą ziarna. Im dłużej trwa ta czynność, tym tworzy drobniejszy proszek. Jednocześnie jednak rośnie też wtedy jego temperatura, co natomiast wywołuje, że kawa jest w większym stopniu gorzka. Młynki żarnowe z kolei przypominają trochę swą zasadą działania żarna rolnicze. Żarna obecne w młynku rozgniatają ziarenka kawy, co powoduje, że te nie tracą swoich walorów smakowych.


Regulacja poziomu zmielenia polega na oddalaniu albo zbliżaniu żarna. Dzięki temu reguluje się przestrzeń dostępną dla fragmentów poddanych mieleniu ziarenek.

Tags: kawa, stal, RAM